大學入學考試中心

身心障礙學生升學大專校院甄試大學組 英文考科考試說明 (適用於99課綱)

中華民國 109 年 8 月

著作權屬財團法人大學入學考試中心基金會所有,僅供非營利目的使用,轉載請註明出處。若作為營利目的使用,應事前經由財團法人大學入學考試中心基金會書面同意授權。

目 錄

壹	`	測驗目標	1
貳	`	測驗內容	2
參	•	試題舉例	3

身心障礙學生升學大專校院甄試大學組 英文考科考試說明

民國 102 年開始,「身心障礙學生升學大專校院甄試大學組英文考科」依據 99 學年 度實施之「普通高級中學課程綱要」(簡稱「99 課綱」)命題。

壹、測驗目標

- 一、測驗考生對高中常用實詞詞彙(content words)的構詞、語意、搭配詞(collocation) 的了解與運用能力。
- 二、測驗考生掌握句法結構的能力。
- 三、測驗考生參酌上下文意發展,掌握各類詞彙(含實詞、虛詞、慣用語及轉折詞等)、 句法及篇章結構應用的能力。
- 四、測驗考生綜合運用詞彙(含慣用語)、語意、語法、語用的知識,了解整篇或局部文意,並加以分析與推理的能力。

貳、測驗內容

測驗範圍及題數

涵蓋 99 學年度正式實施的 99 課綱所訂之第一至第五學期必修課程。 試題內容共有 25 題。

語言能力

本考科主要評量學生英文詞彙、句法及閱讀等語言能力。評量方式為選擇題,文意字彙與文法結構為單題試題,主要評量考生詞彙與句法結構的運用;而綜合測驗、閱讀測驗等題組型試題則以選文搭配數道試題呈現,以評量考生是否能看懂文長約 150 至 250 字的選文。選文內容配合以考生的生活、學習經驗與認知能力為主;取材可能來源則涵蓋報紙、雜誌、書籍等,因此考生平日應多方涉獵各種不同主題及文體的文章,以提昇閱讀各類文章的能力。

詞彙範圍以高中英文課程常用字詞為主,可參考大考中心高中英文參考詞彙表第一至五級¹。

-

¹ https://www.ceec.edu.tw/SourceUse/ce37/ce37.htm

參、試題舉例

現階段英文考科有文意字彙、文法結構、綜合測驗、閱讀測驗之題型,皆為選擇題, 題型如下:

文意字彙

測驗目標:測驗考生對高中常用實詞詞彙(content words)的構詞、語意、搭配詞(collocation)的了解與運用能力。

試題舉例:

Mei-ling has a very close relationship with her parents. She always _____ them before she makes important decisions.

(A) impresses

(B) advises

(C) consults

(D) motivates

(103學年度學測)

參考答案: C

說明:本題測驗考生能否掌握詞彙 consults 的語意與用法。作答主要線索為空格 後...before she makes important decisions; 題幹第一句...a very close relationship with her parents 也提供解題之線索。

文法結構

測驗目標:測驗考生掌握句法結構的能力。

試題舉例:

Before she was elected president of the club, Mrs. Chen _____ as an accountant in the club for ten years.

(A) serves

(B) will serve

(C) had served

(D) has served

(104學年度身障生考試)

參考答案: C

說明:本題評量考生能否掌握過去完成式的用法。作答線索在於前半句 Before she was elected president of the club 與主要子句 Mrs. Chen...for ten years 之間的時間順序。

綜合測驗

測驗目標:測驗考生參酌上下文意發展,掌握各類詞彙(含實詞、虛詞、慣用語及轉折 詞等)、句法及篇章結構應用的能力。

試題舉例:

Ever since I was little, my favorite season was winter. I loved to play in the snow and enjoyed drinking hot chocolate. <u>11</u>, winter never gave me the special gift of snow on my birthday. The snow sometimes disappeared before my birthday, or started after it. One time, I asked my grandmother <u>12</u> it didn't snow on my birthday. She laughed and promised that she would make it <u>13</u> when I was enjoying life to the fullest. That year, before my 16th birthday, my grandmother died, and I cried for days. I was at a(n) <u>14</u> loss. And I lost all hope of snow.

At my birthday party, I enjoyed the <u>15</u> of my family and friends although I was very sad at the absence of my grandmother. Suddenly, I saw the white snow falling all around. And it was at that moment I knew my grandmother was still with me.

11. (A) Undoubtedly	(B) Unfortunately	(C) Joyfully	(D) Adequately
12. (A) whether	(B) why	(C) where	(D) when
13. (A) snow	(B) to snow	(C) snowing	(D) snowed
14. (A) supernatural	(B) financial	(C) emotional	(D) additional
15. (A) departure	(B) collection	(C) mercy	(D) company

(104學年度身障生考試)

参考答案:BBACD

- 11.說明:本題評量考生掌握 unfortunately 的語意及其在上下文中的用法。作答線索在空格前一句與空格後的語意關係。
- 12.說明:本題評量考生能否掌握連貫標記在篇章中的用法。作答線索為空格前...asked my grandmother...it didn't snow on my birthday 的語意連貫。
- 13.說明:本題評量考生能掌握句法結構。作答線索在空格前 make,測驗考生掌握使役動詞 (make+原 V) 的文法結構。
- 14.說明:本題評量考生能否掌握 emotional 的語意及其在上下文中的用法。作答線索在空格前一句...my grandmother died,以及空格後 loss,與後一句 And I lost all hope of snow.的語意。
- 15.說明:本題評量考生能否掌握 company 的語意及其在上下文中的用法。作答線索在空格前後 the...of my family and friends。

四、閱讀測驗

測驗目標:測驗考生綜合運用詞彙(含慣用語)、語意、語法、語用的知識,了解整篇或局部文意,並加以分析與推理的能力。

試題舉例:

About half of the families in the UK own pets and over 90 percent of pet owners regard their pets as valued members of the family. Research has suggested that owning a pet is linked with a reduced risk of heart disease, fewer visits to the doctor, and a lower risk of asthma and allergies in young children. Studies have also shown that children who have pets are less likely to be absent from school because of an illness.

Social benefits and emotional support are two explanations for the link between pet ownership and human health. Indeed, studies have shown that support from pets may reflect some of the elements of human relationships known to contribute to health. However, conflicts between health and pet ownership can arise. For instance, many pet owners may ignore advice to get rid of a pet because of allergies. Many older people may avoid medical care for fear that they would have to give up their pets if they were admitted to the hospital.

People do not own pets specifically to enhance their health. Rather, they value the relationship and the contribution their pets make to their quality of life. Health professionals need to understand **this**. Therefore, they should reassure people that it is not necessary to choose between owning a pet and following health advice.

- 21. According to the passage, why do people want to have pets?
 - (A) To follow their doctors' advice.
 - (B) To improve the quality of their lives.
 - (C) To teach children how to love others.
 - (D) To have a better understanding of animals.
- 22. According to the passage, what problem does pet ownership sometimes cause?
 - (A) Some children quit school in order to stay home with their pets.
 - (B) Some pet owners have less contact with their friends and relatives.
 - (C) Some people ignore health advice that is in conflict with pet ownership.
 - (D) Some patients who own pets bring their pets to the hospital without permission.
- 23. According to the passage, which of the following statements is true about owning pets?
 - (A) Ninety percent of families in the UK own pets.
 - (B) People can learn to control others better after they own a pet.
 - (C) Pet owners need a large sum of money to take good care of their pets.
 - (D) Children that live with pets are less likely to suffer from asthma and allergies.

- 24. What does "this" in the last paragraph refer to?
 - (A) The importance of pets in their owners' lives.
 - (B) The contribution of pets to medical research.
 - (C) The difficulty of keeping one's pet healthy.
 - (D) The conflict between patients and doctors.
- 25. What would be the best title for this passage?
 - (A) Pets and Your Health
 - (B) Human Relationships
 - (C) Taking Pets to the Vet
 - (D) Preventing Diseases in Pets

(102 學年度身障生考試)

参考答案:BCDAA

21.說明:本題評量考生能掌握主旨與細節之間的關係。作答線索在文章第一段內容。

22.說明:本題評量考生能掌握主旨與細節之間的關係。作答線索在第二段內容,尤其在第三句 However, conflicts between health and pet ownership can arise.後的內容。

23.說明:本題評量考生能掌握文章細節與細節的關係。作答線索為對全文的理解,尤其 是在第一段內容中 Research has suggested that owning a pet is linked with a reduced risk of heart disease, fewer visits to the doctor, and a lower risk of asthma and allergies in young children. Studies have also shown that children who have pets are less likely to be absent from school because of an illness.。

24.說明:本題評量考生能掌握掌握文章指代詞的篇章功能。作答線索在於最後一段,尤其在第二句 Rather, they value the relationship and the contribution their pets make to their quality of life. 的語意。

25.說明:本題評量考生能適當的推論與判斷。作答線索在於對於全文文意的理解。